top of page
Foto van schrijverMandy Meys

Een bruiloft door de ogen van een bruiloftsfotograaf

Een bruiloft fotograferen? Nee voor Ivo gaat het om het vastleggen van emoties. Niet voor niets is ByFeelingz bruidsfotografie de naam van bruidsfotograaf Ivo Claessens uit Munstergeleen, Limburg. Hoe voel je je op je gemak voor de camera? Hoe vangt een bruidsfotograaf de emoties gedurende deze dag? Ivo vertelt er alles over in dit blog.


Bruidsfotografie

Bruidsfotografie is een vak apart. Het is niet zomaar een aantal mooie plaatjes schieten, maar echt het verhaal vastleggen dat een bruidspaar op zo'n dag vertelt. Bruidsparen willen steeds vaker geen fotoshoot meer, maar echt de spontane momenten. En dan vooral die mooie, emotionele, die kleine momenten die tussendoor allemaal plaatsvinden. Een fotoreportage hoort er ook bij en is ook belangrijk, maar juist tussendoor gebeuren hele leuke, kleine momenten die ik ook allemaal probeer te vangen.


Weggooien bruidsboeket op een bruiloft


Emoties vastleggen

Tijdens een bruiloftsdag zijn er vaak heel veel emoties; blijdschap, liefde, maar ook tranen. Allemaal momenten die een bruidsfotograaf kan vangen. Je hoeft hier als bruidspaar helemaal niet mee bezig te zijn, maar vooral de fotograaf de vrijheid geven om te doen waar hij goed in is. Ervaring is daarin volgens Ivo een van de belangrijkste elementen.


Maar ook luisteren naar de BABS die het verhaal aan het vertellen is en letten op de momenten dat er persoonlijke details worden verteld, maar ook het moment dat de geloften worden gelezen, is het moment waarop je een lach of een traan kan vangen. Overigens niet alleen bij het bruidspaar, maar ook bij de familieleden of getuigen.


En dan is het ook nog een kwestie van zorgen dat je goed staat, dat je goed op het licht staat, dat je een mooie foto kunt maken en die emotie precies op het juiste moment kan vangen. Want een traan die komt vaak heel snel, maar die wordt ook heel snel weggeveegd. Vaak heb je maar een fractie van een seconde de tijd om die traan er ook op te krijgen. Maar dat is dan ook de kunst van bruidsfotografie; aldus Ivo.


DJ bruiloft samen met live saxofonist

Wel of geen fotoshoot?

Ondanks dat het vastleggen van de dag het allerbelangrijkste is, is het toch wel fijn om even een moment te pakken waarop jullie met z'n tweeën of met het gezin foto's gaan maken. Dat zijn toch vaak de foto's die je thuis op de muur hangt, maar het zijn vooral ook de momenten waarop jullie even met z'n tweetjes kunnen genieten in alle rust, tussen de hectiek van een bruiloftsdag.


Op je gemak voelen voor de camera

Zo'n fotoshoot is natuurlijk een heel intiem moment en het kan heel ongemakkelijk voelen om een fotograaf die dag zo dicht bij je te hebben staan. Toch heeft Ivo een aantal tips om je deze dag toch op je gemak te voelen voor de camera:


  • Zorg voor een relaxte sfeer; ga naar een plek/omgeving waar jullie je op gemak voelen of zet een muziekje op op achtergrond, zodat jullie helemaal in de juiste sfeer kunnen komen.

  • Humor; maak grapjes of fluister iets liefs of leuks in elkaars oor.

  • Jezelf blijven; hoe cliché het ook klinkt, de leukste en meest spontane foto's komen naar boven als jullie gewoon lekker jullie zelf zijn tijdens het shooten.

  • Een pre-wedding shoot boeken. Ga van tevoren al een keer op pad met de fotograaf en wordt comfortabel voor de camera samen. Oefen alvast wat poses en je hebt direct leuke foto's voor je uitnodiging ;-)

  • Neem iemand mee ter assistentie; zorg dat je zelf niet hoeft te stoeien met de jurk, je bruidsboeket, een jasje etc. en neem iemand mee die hierbij kan ondersteunen. Belangrijk natuurlijk dat dit iemand is die je op je gemak laat voelen.


BELEEF Trouwen in midden Limburg
Trouwen in Midden-Limburg

Foto's maken bij slecht weer

Natuurlijk hoop je altijd dat je mooie foto's kan maken in de buitenlucht, maar volgens Ivo hoeven jullie je niet te druk te maken over mogelijk slecht weer. Een goede bruidsfotograaf kan namelijk ook op een binnenlocatie mooie foto's maken door het gebruik van de juiste apparatuur. Het is dan ook goed om met jullie bruidsfotograaf een goed alternatief te bespreken om foto's te maken bij slecht weer. Eventueel kun je ook een after-wedding shoot boeken; mocht het weer nu enorm tegenvallen of willen jullie geen tijd vrijmaken voor een uitgebreide bruidsfotoshoot? Dan kun je altijd achteraf nog op een mooie (Limburgse) locatie een fotoshoot plannen onder de beste lichtomstandigheden. Hoe leuk is het om nog een keer in jullie mooie bruidskleding te mogen stralen en je weer even bruid (of bruidegom) te voelen?




Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page